בחרתם לתת לבנכם או בתכם דירה במתנה ואתם חוששים מאיבוד הנכס? העברתם להם סכום כסף משמעותי עבור רכישת בית ובני הזוג נפרדו, וכעת אתם לא יודעים כיצד לפעול?
כך תבטיחו שההשקעה שלכם לא תלך לאבדון
הורים רבים חפצים להעניק עזרה כלכלית לילדיהם שמתחתנים. לרוב מדובר בדירה או סכום כסף משמעותי לצורך רכישת דירה, אלא שקיים חשש מאובדן הנכס או הכסף בכמה מקרים. יש חשש שהילד ימכור או ישעבד את הדירה, ללא ידיעת ההורים וללא הסכמתם. ייתכן שהילד ובת זוגו יאבדו את הנכס בשל הסתבכות בחובות והמקרה הרווח ביותר הוא שבני הזוג ייפרדו או יתגרשו.
כיצד יש לפעול כאשר מעניקים דירה כמתנה?
להורים רבים שחפצים להעניק את הדירה במתנה חשוב להבטיח שבמקרה שיחסי בני הזוג יעלו על שרטון, הדירה תישאר בידי בנם או תוחזר לידיהם. במקרה כזה מדובר בהענקת מתנה על תנאי, ומומלץ לפעול בשלושה מישורים:
- יש לערוך הסכם בו ייקבע שהדירה ניתנת במתנה על תנאי ולקבוע מפורשות את התנאי (למשל גירושין) אשר בהתקיימו תפקע המתנה והדירה תחזור לבעלות ההורים. כך, לפי ההסכם המתנה תפסיק להתקיים אם למשל ייפרדו הצדדים ובמקרה זה עליהם למכור את הדירה בפרק הזמן שנקבע ולהחזיר להורים את הכספים. הסכם זה מומלץ לערוך בפני עורך דין, אשר ידקדק בקביעת התנאים לפקיעת המתנה ויקפיד כי ההסכם יהא ברור, מפורט ומפורש. הסכם זה יש לרשום בלשכת רישום המקרקעין.
- ההורים יכולים לרשום משכנתא לטובתם על הדירה וכך יוכלו להחזיר את כספם במקרה שיתקיים התנאי בו מותנית המתנה. ההורים יוכלו לקבוע מהו ערך המשכנתא ומהם התנאים לסילוקה. למשל, אם בני הזוג ירצו למכור את הדירה הממושכנת, הם יצטרכו להחזיר את מלוא חוב המשכנתא על מנת להסיר את רישום המשכנתא או להעביר את המשכנתא לנכס אחר שיירכש על ידם.
- בנוסף, על מנת להבטיח את תנאי המתנה שנקבעו מראש, מומלץ לערוך הסכם ממון בין בני הזוג המקבלים את המתנה, אשר יסדיר את יחסי הרכוש ביניהם במהלך החיים המשותפים וכמובן במקרה של פרידה. במקרה כזה ניתן לקבוע מפורשות כי הדירה תישאר בידי אחד הצדדים, או לקבוע כל חלוקה אחרת שתשקף את ההשקעה של ההורים.
הורים – לפני העברת המתנה, וודאו כל הפרטים החשובים!
יש לציין כי כי חוק יחסי ממון קובע שמתנות שקיבל מי מהצדדים במהלך הנישואין או לפני הנישואין אינן מהוות רכוש משותף של בני הזוג. ואולם בתי המשפט קבעו כי דירת המגורים של בני הזוג היא נכס משפחתי מובהק ובמקרים רבים אוזן שוויו בין בני הזוג במועד פקיעת הנישואין. כך גם במקרים בהם הדירה נרכשה מכספים שהתקבלו במתנה לאחד מבני הזוג. על מנת לצמצם את מרחב הפרשנות שתוביל לחלוקת הנכס שניתן במתנה – יש להתנות על כך מפורשות, באמצעות עריכת הסכם יחסי ממון מפורש בו ייכתב אילו נכסים משותפים ואילו אינם משותפים.
ומה התוכניות שלכם?
מחפשים דירה לקנייה או השכרה בלב העיר תל אביב?
אשמח לעזור