תכנון חכם של שינויים במפרט דירה
אף שזהו "מנהג" נפוץ, הוא מעלה בצורה משמעותית את מחיר הדירה, לעתים בסכומים שמגיעים לעשרות אלפי שקלים. כך, לרוב החברות הקבלניות שינויי דיירים מהווים מרכז רווח של ממש.
לעומת זאת, דיירים שאינם משדרגים את הדירה החדשה הם לרוב רוכשי דירות להשקעה, ואותם מעניינת התשואה שיקבלו כתוצאה ממחיר הרכישה. המפרט שיהיה בדירה אינו בראש מעייניהם, בעיקר אם היא צפויה להיות מושכרת לדיירים.
מדוע רוכשי הדירות למגורים מעוניינים לשנות את המפרט הטכני? אחת הסיבות היא שכיום הם חשופים למידע יותר מאשר בעבר – בעיקר בזכות אתרי ומגזיני עיצוב, תוכניות טלוויזיה ועבודה עם מעצבי פנים. לא מעט רוכשים שמגיעים למשרד המכירות מסיירים בדירות לדוגמא, שגם יכולות להוות מנוע לשינוי בתכנון וברמת הגימור של הדירה החדשה.
מבדיקה שערכנו בשנים האחרונות עולה כי רוב השינויים המבוקשים נעשים במטבחים, בעיקר באמצעות תוספת שטח. האורך המקובל כיום למטבח במפרט הבסיסי הוא 8 מ"ר, ודיירים רוצים לרוב מטבח ארוך יותר, לצד תוספת "בילד אין" וארונות עליונים.
למעשה, שינויים במטבח גוררים אחריהם תוספות של מערכות חשמל, גז ומערכות אינסטלציה. בנוסף, לעתים יש צורך בשינויים קריטיים, למשל במערכת מיזוג האוויר, שאותם צריך לתמחר מראש.